Skip links

Hans Andersson over De Nieuwe Schuur

Samen iets doen waar de samenleving beter van wordt

De Nieuwe Schuur is mijn droom. Als bestuurder raakte ik ooit betrokken bij Hollandia, het befaamde toneelgezelschap van Johan Simons en Paul Koek dat experimenteel toneel maakte op uitzonderlijke locaties. Daar heb ik ervaren wat voor grote waarde theater in het leven kan hebben, hoe existentiële onderwerpen er heel direct naar voren komen: leven en dood, macht en liefde, alle vraagstukken waar je mee wordt geconfronteerd. Dat ondergaan op een bijzondere plek leerde me reflecteren, nadenken over de tijd waarin we leven, ons werk, m’n eigen bestaan. Het maakte dat ik diepe bewondering kreeg voor de mensen die dat maken.

In 1975 begon ik, samen met twee partners, het organisatiebureau Andersson Elffers Felix (AEF). We kozen voor nieuwe markten, waren succesvol en betrokken op terreinen waar tot dan toe adviseurs nauwelijks bezig waren. Overheid en politie bijvoorbeeld, culturele organisaties en bibliotheken, de vakbeweging en ondernemingsraden. Onze filosofie was: kwalitatief hoogstaand werk én een maatschappelijke bijdrage leveren. Iets doen waar de samenleving beter van wordt. En toen al richtten we met ons bureau een cultuurfonds op, dat kansen bood aan kunstenaars die niks te makken hebben.

Een unieke locatie

In 2006 streken mijn vrouw Francine Houben en ik neer in Herpt, midden in het rivierenlandschap van Maas en Waal. We gebruikten de oude boerenschuur tegenover ons huis voor bijeenkomsten en feesten, en bedachten dat dit weleens een heel bijzondere plek kon worden. Vanwege die prachtige omgeving natuurlijk. Maar vooral ook om het bijzondere gebouw dat Francine ervan wilde maken. Haar ontwerpen hebben altijd een heel aparte aantrekkingskracht: ze passen in het landschap én stralen uit, zijn modern én tijdloos. Zo ontstond De Nieuwe Schuur, een combinatie van een heel mooi en duurzaam gebouw op een fantastische plek. Iets unieks, mijn droom.

In De Nieuwe Schuur wil ik podiumkunstenaars van alle soorten en maten de kans geven om hun creaties tot ontwikkeling te brengen. Theatermakers, operazangers, filmregisseurs, musici, dansers. Die er komen oefenen, ontvangen, presenteren, verblijven, try-outs organiseren, maken wat ze in hun hoofd hebben. Dat magnifieke gebouw, met die heerlijke zalen, slaapplekken, keukenfaciliteiten, terrassen, middenin dat rustieke, contemplatieve landschap. Zoiets trekt aan, daar moeten vernieuwende creaties en opvallende initiatieven door ontstaan, dat kan haast niet anders.

Heidagen en conferenties

Om kunstenaars maximaal de kans te geven om tegen een kostenvergoeding te verblijven, verhuren we De Nieuwe Schuur daarnaast aan bedrijven en maatschappelijke organisaties die er hun heidagen, conferenties, cursussen en vergaderingen organiseren. Die kiezen dan voor een perfect geoutilleerd gebouw op een heerlijke plek, weg van de dagelijkse drukte, én ze steunen er ook nog eens de kunsten mee.

Ik hoop dat er dan zo uitwisselingen ontstaan. Dat zo’n bedrijf voor de heidag in De Nieuwe Schuur een workshop wil met een kunstenaar of een optreden na het congres. Dan zijn we weer bij de filosofie waar het allemaal om gaat: met z’n allen iets doen waar de samenleving beter van wordt. En komt mijn droom uit.

Snoeiwerk rond De Nieuwe Schuur

De temperaturen stijgen en het voorjaar begint. Hoog tijd voor groenonderhoud rond De Nieuwe Schuur.

Hans Andersson heeft samen met Jan Tromp een boek uitgebracht: De Influisteraar

Bestaat er zoiets als de zesde macht? Hoe onafhankelijk is de organisatieadviseur, hoe onmisbaar? Had premier Rutte gelijk toen hij zei dat adviseurs geweerd moeten worden uit de overheidssfeer? In het boek doet Andersson (1946) getuigenis van het ingewikkelde, en fascinerende van het organisatieadviesvak. Andersson is een van de oprichters van het gerenommeerde adviesbureau AEF (Andersson, Elffers, Felix). Hij is uitgegroeid tot een autoriteit. Hij adviseerde ondernemingsraden en ministers, werkte onder meer mee aan de reorganisatie van het politiebestel en nieuwe wetgeving in het vreemdelingenrecht. Het boek is ook een publieke verantwoording van 50 jaar advieswerk.

Rob de Lange van het FD sprak medio november met Hans over de noodzaak van organisatieadviseurs.

‘De Influisteraar, Hans Andersson en de wereld van de organisatieadviseur’ is te bestellen bij de lokale boekhandel of via bol.com.

Hans Andersson en Jan Tromp in podcast De Boekenpraktijk

In de podcast De Boekenpraktijk onderzoekt presentator Willem van Leeuwen iedere twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk. Op 17 maart waren Hans Andersson en Jan Tromp te gast, naar aanleiding van het verschijnen van ‘De Influisteraar’, waarin Jan Tromp het werkzame leven van Hans heeft vastgelegd.

In de podcast delen Hans en Jan de verhalen uit de praktijk. Hoe kijkt Hans aan tegen organisatieverandering? Hoe ging het destijds aan toe bij de politie en waarom was het project ‘Politie in verandering’ een meesterwerk? En een onafhankelijke organisatieadviseur die ook gemeenteraadslid is voor de PvdA kan dat eigenlijk wel?

De aflevering van De Boekenpraktijk is te beluisteren op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts of YouTube.