Skip links

Tweede Kamerverkiezingen 2021

– 17 maart 2021

17 maart 2021 was het zover. De Tweede Kamerverkiezingen van Nederland.  680 mensen stemden in het stemlokaal De Nieuwe Schuur en vonden het natuurlijk meteen heel leuk om een nieuwsgierige blik te kunnen werpen in het nieuwe gebouw in hun dorp. In de avond werd er tot in de late uren geteld en de uitslag uiteindelijk doorgegeven. De grote tafels kwamen heel goed van pas. En de keuken ook.

Het mooiste stemlokaal van Nederland?

– 17 februari 2021

“Dit is misschien wel het mooiste stembureau van Nederland.” Dat zei minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken woensdag toen ze op werkbezoek was in De Nieuwe Schuur in Herpt. Dit nieuwe theater aan de rand van het dorp bij Heusden wordt op 17 maart gebruikt als stembureau.

Het dorpshuis naast de kerk waar jaren lang gestemd werd, is te klein om coronaproof te kunnen stemmen. De mensen kunnen niet door verschillende deuren naar binnen en naar buiten. “Ook scholen en bejaardenhuizen zijn afgevallen”, vertelt burgemeester Willemijn van Hees terwijl ze met de minister aan de taart zit.

“Ik vind het belangrijk om hier met eigen ogen zien hoe de gemeente het regelt om de verkiezingen veilig te laten verlopen”, verklaart de minister haar bezoek in coronatijd. “Van achter een schermpje in Den Haag was dat toch anders geweest.”

Lees hier verder