Skip links

Francine Houben in Brabants Dagblad over haar favoriete plek: Herpt en De Nieuwe Schuur

Francine is door het Brabants Dagblad gevraagd voor de rubriek ‘Mijn favoriete plek’.
‘Het rivierenlandschap trekt haar het meest, zegt ze. ,,Ik beschouw Herpt inderdaad als rivierengebied”, en ze wijst vanonder de overkapping – het regent – naar het eind van haar tuin. ,,Daar loopt het Oude Maasje, hoe rivierengebied wil je het hebben? En we zitten hier ook vlakbij de hogere zandgronden. Je hebt beide landschapstypes binnen handbereik.”’ Het volledige gesprek is hier te lezen.

Een unieke locatie

In 2006 streken mijn man Hans Andersson en ik neer in Herpt, midden in het rivierenlandschap van Maas en Waal. We gebruikten de oude boerenschuur tegenover ons huis voor bijeenkomsten en feesten, en bedachten dat dit weleens een heel bijzondere plek kon worden. Vanwege die prachtige omgeving natuurlijk. Maar vooral ook om het bijzondere gebouw dat ik ervan wilde maken. Zo ontstond De Nieuwe Schuur, een combinatie van een heel mooi en duurzaam gebouw op een fantastische plek.

In De Nieuwe Schuur willen Hans en ik podiumkunstenaars van alle soorten en maten de kans geven om hun creaties tot ontwikkeling te brengen. Theatermakers, operazangers, filmregisseurs, musici, dansers. Die er komen oefenen, ontvangen, presenteren, verblijven, try-outs organiseren, maken wat ze in hun hoofd hebben. Dat magnifieke gebouw, met die heerlijke zalen, slaapplekken, keukenfaciliteiten, terrassen, middenin dat rustieke, contemplatieve landschap. Zoiets trekt aan, daar moeten vernieuwende creaties en opvallende initiatieven door ontstaan, dat kan haast niet anders.

Heidagen en conferenties

Om kunstenaars maximaal de kans te geven om tegen een kostenvergoeding te werken, verhuren we De Nieuwe Schuur daarnaast aan bedrijven die er hun heidagen en conferenties, cursussen en vergaderingen organiseren. Die kiezen dan niet alleen voor een perfect geoutilleerd etablissement op een heerlijke plek, weg van de dagelijkse drukte, ze steunen er ook nog eens de kunsten mee.

We hopen dat er zo uitwisselingen ontstaan. Dat zo’n bedrijf voor de heidag in De Nieuwe Schuur een workshop wil met een kunstenaar of een optreden na het congres. Dan zijn we weer bij de filosofie waar het allemaal om gaat: met z’n allen iets doen waar de samenleving beter van wordt.