Skip links

Najaarsconcert Harmonie De Eendracht Heusden

29 oktober 2023

Het traditionele najaarsconcert van Harmonie De Eendracht Heusden vond zondag bij ons plaats. Harmonie De Eendracht en de Duinstedenkapel uit Waalwijk verzorgden een afwisselend programma. In dit slotnummer spelen ze samen.

Ricciotti Ensemble repeteert in De Nieuwe Schuur

27 oktober 2023

Het Ricciotti Ensemble repeteerde onlangs in De Nieuwe Schuur. Hier een kleine impressie.

Trainees Koninklijk Concertgebouworkest op bezoek

29 september 2023

Trainees van het Koninklijk Concertgebouworkest repeteren en verblijven in De Nieuwe Schuur.

De Nieuwe Schuur zoekt vrijwilligers voor het tuinonderhoud

26 september 2023

Tuinvrouwen en -mannen
De Nieuwe Schuur in Herpt staat te midden van een prachtige tuin met een groot gazon, fruitbomen en bloemenvelden aan het Oude Maasje.

We zoeken twee of drie tuinvrouwen of tuinmannen als vrijwilliger. Je vormt samen een team en vindt het leuk om een halve dag per week de prachtige tuin rondom het gebouw te onderhouden. Je wordt betaald met de vrijwilligersvergoeding. Drie robotmaaiers maaien het gras en groot onderhoud wordt gedaan door de hovenier.

Vind je het leuk om ons hiermee te helpen, dan nodigen we je graag uit voor een kop koffie. Je kunt ons mailen of bel gerust en je bent van harte welkom.

Leuk om je te ontmoeten en te leren kennen. Tot ziens in De Nieuwe Schuur.

Bianca Breumelhof: info@denieuweschuur.nl 06-25 16 75 39

Jeugdtheatergezelschap Oortwolk genomineerd voor Eindhoven Cultuurprijs 2023

25 september 2023

Jeugdtheatergezelschap Oortwolk repeteert en speelt regelmatig in De Nieuwe Schuur. Oortwolk is een nieuwe speler in het Eindhovense theaterlandschap en maakt voorstellingen gericht op kinderen. Het gezelschap is in coronatijd opgericht en is een duidelijk aanwezige aanbieder van jeugdtheater met een sterke eigen kijk op de leefwereld van kinderen. Oortwolk is genomineerd voor de Eindhoven Cultuurprijs 2023 in de categorie Stimuleringsprijs. Stemmen kan hier.

De Nieuwe Schuur zoekt een gastvrouw/gastheer

5 september 2023

We zijn op zoek naar een enthousiaste persoon die het leuk vindt om als vrijwilliger gastvrouw/gastheer te zijn voor gezelschappen die in De Nieuwe Schuur bijeenkomen om te vergaderen of te repeteren.

De gasten zijn inspirerende mensen die genieten van het mooie gebouw op de bijzondere locatie in Herpt. Je bent dienstverlenend ingesteld, hebt een gastvrije en praktische houding en bent een opgeruimd persoon.

Je werkt circa 1 dag per week in de schuur en ontvangt hiervoor een vrijwilligersvergoeding. De werkzaamheden: gasten ontvangen, de zaal gereed maken (vergadertafel/ keuken), de lunch van de cateraar serveren, vragen van gasten oplossen en einde dag de zaal opruimen en gebouw afsluiten. Je maakt deel uit van het team vrijwilligers van De Nieuwe Schuur. We vinden het leuk om je te ontmoeten en te leren kennen.

Je bent van harte welkom voor een kop koffie.

Graag tot ziens in De Nieuwe Schuur!

Mail of bel Bianca Breumelhof:

Info@denieuweschuur.nl

06-25 16 75 39

Het Uur met Francine Houben

8 april 2023

Francine was onlangs te gast in Het Uur, de NRC-podcast van Pieter van der Wielen. Van der Wielen spreekt met Francine over haar minutieuze lokale onderzoek voordat ze aan een ontwerp begint en het belang van alle zintuigen in een ontwerp. Over hoe de mens altijd centraal staat, en hoe gebouwen – net als mensen- moeten aarden. Over de rol van architecten in het bouwen van de toekomst, en hoe intuïtie niet ‘iets vrouwelijks’ is, maar gebaseerd is op ervaring. Ook De Nieuwe Schuur komt ter sprake. “Een gebouw ontwerpen is een soort storytelling.”

Luister de podcast via Spotify of Apple podcasts.

Roelofs en Van Bommel bij Roots in Heusden in De Nieuwe Schuur

30 januari 2023

Op woensdag 25 januari 2023 speelden Roelofs en Van Bommel in Heusden swingende grooves in diverse muziekstijlen in De Nieuwe Schuur. In de video een korte impressie van het optreden.

Repetities Kamerkoor Ilmatar

30 januari 2023

In het weekend van 13 tot en met 15 februari repeteerde Kamerkoor Ilmatar in de De Nieuwe Schuur, ter voorbereiding van hun komende optredens. In de video een korte impressie.

Excursie van Bosch Architectuur Initiatief (BAI)

23 januari 2023

Op vrijdag 20 januari 2023 was het BAI op bezoek in De Nieuwe Schuur. Het Bosch Architectuur Initiatief levert als non-profit organisatie een constructieve bijdrage aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving in en om ‘s-Hertogenbosch. De deelnemers aan de door het BAI georganiseerde excursie kregen uitleg van Hans Andersson over het ontwerp, bouw, gebruik en filosofie van de multifunctionele schuur. BAI-programmamaker Stan Wagter schreef een kort verslag en maakte deze dronevideo van De Nieuwe Schuur in de sneeuw.

Marble Waves bij Roots in Heusden in De Nieuwe Schuur

– 1 december 2022

Op woensdag 30 november 2022 speelden de Nederlandse indiefolkband Marble Waves bij Roots in Heusden in De Nieuwe Schuur. In de video een korte impressie van het optreden. Wies Luijtelaar maakte foto’s van het optreden. Die vind je hier.

Het Financieele Dagblad op bezoek bij De Nieuwe Schuur

– 25 november 2022

Hilda Bouma van Het Financieele Dagblad was onlangs in De Nieuwe Schuur en vertelt over het idee van Francine Houben en Hans Andersson, de uitwerking en het dagelijks gebruik. “De Nieuwe Schuur: optimaal netwerken naar draagkracht”

Het hele artikel is hier te lezen.

Najaarsconcert van Harmonie De Eendracht Heusden, samen met zanggroep Très Jolie

– 2 november 2022

Op zondag 30 oktober 2022 vormde De Nieuwe Schuur de locatie voor het traditionele najaarsconcert van Harmonie De Eendracht Heusden. Naast Harmonie De Eendracht Heusden trad ook zanggroep Très Jolie op. Beide verenigingen brachten een afwisselend programma.

Het programma van Harmonie De Eendracht Heusden bevatte onder andere het bekende Band of Brothers, muziek uit de gelijknamige oorlogsfilm maar ook Dances with Wolves, muziek uit de filmhit met Kevin Costner.

Très Jolie is een sprankelend popkoor, opgericht in oktober 1989. Hun repertoire bestaat uit ballads en uptempo popnummers. Het programma van Tres Jolie bestond o.a. uit ‘Imagine’ van John Lennon en ‘Walking in Memphis’ van Cher en vele andere bekende nummers.

Het concert werd afgesloten met een gezamenlijk optreden van koor en harmonie. Ze brachten de klassieker ‘Hallelujah’, bekend geworden door Leonard Cohen en later Jeff Buckley.

Sean Taylor bij Roots in Heusden in De Nieuwe Schuur

– 27 oktober 2022

Op woensdag 26 oktober 2022 speelden singer-songwriter Sean Taylor en contra-bassist Mike Seal bij Roots in Heusden in De Nieuwe Schuur. In de video een korte impressie van het optreden.

Cappella Pratensis en Sollazzo Ensemble repeteren voor nieuwe voorstelling

– 24 oktober 2022

Het in polyfone muziek gespecialiseerde ensemble Cappella Pratensis en het Zwitserse Sollazzo Ensemble zijn in De Nieuwe Schuur aan het repeteren voor een nieuwe voorstelling die begin 2023 plaatsvindt. Het Feest van de Zwaan wordt een avond vol meerstemmige zang, muziek en gastronomie uit de middeleeuwen.

Van de website van Cappella Pratensis: “Aan het begin van de Renaissance werd de Zuid-Nederlandse stad ’s-Hertogenbosch met zijn overvloed aan kerken en kloosters ook wel ‘klein Rome’ genoemd. Een centrale plaats op dit religieuze toneel werd ingenomen door de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. Deze vrome organisatie beschikte over één van de beste koren in Europa, dat een breed scala aan polyfone koormuziek uitvoerde in zijn eigen kapel in de machtige Sint-Janskathedraal. Maar hun volksnaam Zwanenbroeders danken ze aan de grootse banketten die ze jaarlijks organiseerden, waarbij één of meer zwanen op het menu stonden, een zeer exclusieve delicatesse in die tijd.

Met zes zangers, acht instrumentalisten, een verteller, een culinair historica en een keukenbrigade brengen we zo’n 16e eeuwse zwanenmaaltijd weer tot leven. Het programma met muziek, dans, entertainment en gerechten is gebaseerd op gedetailleerde beschrijvingen uit de archieven van de Broederschap. Als bezoeker van Het Feest van de Zwaan neem je deel aan het banket en word je onderdeel van de voorstelling. Je ontdekt waar het Bourgondische karakter van Brabant vandaan komt en ervaart de rijke muziek- en eetcultuur die daarbij hoort. De voorstelling is een must voor iedereen die van muziek,  geschiedenis en lekker eten houdt!”

Debat over Criminaliteit en Ondermijning in De Nieuwe Schuur

– 20 oktober 2022

De overheid slaagt er alsmaar niet in om de ondermijning als maatschappelijk vraagstuk terug te dringen. Waar betekent dit? Onlangs werd bekend dat de ontwikkeling van het nieuwe Multidisciplinair Interventieteam (MIT) is stopgezet. Met de extra miljoenen die de vorige minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus ter beschikking heeft gesteld voor dit project is niets bereikt.

Op vrijdagavond 7 oktober 2022 was er een debat in De Nieuwe Schuur over Criminaliteit en Ondermijning. Sprekers: Paul Depla (burgemeester Breda), Wilbert Paulissen (politiechef Noord-Brabant Oost), Matthijn Lamers (teamchef basisteam Meierij), Bart Nieuwenhuizen (raadsheer Den Bosch) en Jan Tromp (onderzoeksjournalist). Gespreksleider was Leo Swaans.

Marble Waves speelt op woensdag 30 november bij Roots in Heusden

– 3 november 2022

Bij de komende editie van americana-avond Roots in Heusden staat Marble Waves op het podium van De Nieuwe Schuur. De vijfkoppige folkband uit Amsterdam/Utrecht is erg beïnvloed door americana en combineert dat met elementen uit indie en pop. De band bracht in 2020 verschillende singles en een EP uit en heeft inmiddels al op verschillende podia en festivals gespeeld. Enkele dagen geleden verzorgde Marble Waves in de AFAS Live de aftershow bij het optreden van Counting Crows.

De zaal gaat op woensdag 30 november om 20.00 uur open. Het optreden begint 20.30 uur. Kaarten voor de avond kosten €17,50 en zijn hier te bestellen.

De volgende edities van Roots in Heusden in De Nieuwe Schuur zijn op 25 januari, 22 februari, 29 maart en 31 mei 2023.

Nieuwe reeks Roots in Heusden, Sean Taylor op woensdag 26 oktober

– 14 september 2022

Afgelopen jaar waren er in De Nieuwe Schuur al een aantal edities van muziekavond Roots in Heusden. Ook dit seizoen organiseren ze van oktober 2022 tot en met met mei 2023 weer een serie avonden met americana muzikanten en singer-songwriters. De eerste daarvan is op woensdag 26 oktober 2022, wanneer de Britse singer-songwriter Sean Taylor komt spelen.

Sean Taylor’s unieke manier van songwriting en optreden brengt een fusie van blues, americana, folk, roots, spoken word en sociale betrokkenheid. De afgelopen twintig jaar toerde hij door vele landen en bracht hij twaalf albums uit. Het geluid van Taylor is een cocktail van de stemmen van Tom Waits en Van Morrison en het gitaarspel van John Martyn. Zijn meest recente album is The Beat Goes On. Als special guest komt contrabassist Mike Seal mee als begeleider.

De zaal gaat om 20.00 uur open en het optreden begint 20.30 uur. Kaarten voor de avond kosten €17,50 en zijn hier te bestellen.

De volgende edities van Roots in Heusden in De Nieuwe Schuur zijn op 30 november 2022 en 25 januari, 22 februari, 29 maart en 31 mei 2023.

Francine Houben in Brabants Dagblad over haar favoriete plek: Herpt en De Nieuwe Schuur

– 20 juli 2022

Francine is door het Brabants Dagblad gevraagd voor de rubriek ‘Mijn favoriete plek’.
‘Het rivierenlandschap trekt haar het meest, zegt ze. ,,Ik beschouw Herpt inderdaad als rivierengebied”, en ze wijst vanonder de overkapping – het regent – naar het eind van haar tuin. ,,Daar loopt het Oude Maasje, hoe rivierengebied wil je het hebben? En we zitten hier ook vlakbij de hogere zandgronden. Je hebt beide landschapstypes binnen handbereik.”’ Het volledige gesprek is hier te lezen.

De Nieuwe Schuur één van de locaties voor Ongehoord Heusden

– 21 mei 2022

Op vrijdag 20 en zaterdag 21 mei 2022 was De Nieuwe Schuur één van de locaties van Ongehoord Heusden, het podiumfestival voor bekend en onbekend talent in de gemeente Heusden. In totaal waren er zes locaties in Herpt, waar de bezoekers met een begeleider langsgingen. In De Nieuwe Schuur traden drie acts ieder ca. 25 minuten op: zangeres Barbara Onderdelinden, het koor Confetti uit Elshout en de Big Band Waalwijk (waarvan het inspelen in de video is te zien).

Afdeling Erfgoed gemeente ‘s-Hertogenbosch bezoekt De Nieuwe Schuur

– 15 april 2022

De streekarchivaris Heusden vertelde onlangs over het Oude Maasje aan medewerkers van de afdeling Erfgoed van de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Het Oude Maasje was in de tijd van de Romeinen de grote rivier de Maas met allerlei nederzettingen. Dit was ook de begintijd van Herpt. De rivier vormde de grens tussen de bisdommen Luik en Utrecht.

De Nieuwe Schuur weer stembureau in de gemeente Heusden

– 12 maart 2022

Op woensdag 16 maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. De Nieuwe Schuur is één van de stembureaus in de gemeente Heusden, net als vorig jaar voor de Tweede Kamer verkiezingen. De Nieuwe Schuur is op woensdag 16 maart geopend van 07.30 tot 21.00 uur. Meer informatie over de gemeenteraadsverkiezingen in Heusden vindt u op de website van de gemeente.

De Nieuwe Schuur en Podiumtechniek in AV & Entertainment

– 4 december 2021

Het Zaanse bedrijf Podiumtechniek is verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van het theaterlicht en -geluid in De Nieuwe Schuur. Ze maakten een flexibel en simpel systeem dat door iedereen bediend kan worden. Bezoekende makers kunnen op een gemakkelijke manier switchen tussen een elementaire licht- en geluidsplan of een een uitgebreider set-up met meer mogelijkheden voor enscenering. In AV & Entertainment Magazine, het vakblad voor de multimediale entertainmentbranche, wordt de geplaatste installatie uitgebreid beschreven. Het artikel is hier te lezen.

Eric Devries en band tijdens Roots in Heusden

– 12 november 2021

Op woensdag 6 oktober presenteerde Roots in Heusden singer-songwriter Eric Devries in De Nieuwe Schuur. Devries en zijn band speelden liedjes van het nieuwe soloalbum Song & Dance Man, een intiem en folky album in een Bluegrass setting.

Repetities nationaal jeugd jazz orkest

– 1 november 2021

Het nationaal jeugd jazz orkest (NJJO) was van 12 tot en met 15 oktober in De Nieuwe Schuur voor repetities en individuele lessen per sectie, onder leiding van Maarten Hogenhuis. Het orkest is in december en januari op verschillende podia in het land te zien.

Bezoek Rotary Vught

– 1 november 2021

Op woensdag 27 oktober was er een bijeenkomst van de Rotary Vught in De Nieuwe Schuur. De leden hebben een lezing gehad van Francine, onder anderen over Rotterdam Zuid. Daarna was er ruimte voor vragen en discussie en een diner.

Kroonenberg Trio bij Roots in Heusden in De Nieuwe Schuur

– oktober 2021

Op woensdag 30 juni 2021 was er na lange tijd weer een editie van Roots In Heusden. In De Nieuwe Schuur speelde het rootstrio van Philip Kroonenberg (gitaar, vocals), Sjoerd van Bommel (drums, vocals) en Aad van Pijlen (bas, vocals).


Bekijk hier ook de mooie fotoserie die Monique Nuijten van het optreden heeft gemaakt.

Mercy John tijdens Roots in Heusden

– 22 september 2021

Op woensdag 25 augustus speelde americana-artiest Mercy John in De Nieuwe Schuur tijdens Roots in Heusden. Bekijk hiernaast een korte impressie van het optreden. 

Mecanoo architecten in Herpt

– 4 september 2021

Repetitie en studie Cappella Pratensis

Cappella Pratensis is een internationaal mannenkoor gespecialiseerd in muziek uit de 15e en 16e eeuw onder leiding van artistiek leider Stratton Bull. Sinds mei van dit jaar verblijft het koor regelmatig in De Nieuwe Schuur voor meerdaagse studie- en repetitiebijeenkomsten.

Dit najaar treedt het koor op in Waalwijk, Heusden, ‘s-Hertogenbosch, Utrecht en Amsterdam, onder andere met harpist Remy van Kesteren en de jeugddansgroep de Stilte.

Videoreportage Het Houtblad

– 2 september 2021

Het Houtblad maakte een korte videoreportage over De Nieuwe Schuur. Als vakblad voor professionals in de hout- en bouwsector waren ze geïnteresseerd om ons cultuur- en vergaderhuis te zien, dat is gebouwd met Cross Laminated Timber (CLT) en bekleed met op Japanse wijze gebrand hout. In de reportage vertelt Francine waarom ze voor hout heeft gekozen en wat dat doet voor de sfeer van de ruimtes in De Nieuwe Schuur.

Het bijbehorende artikel uit Het Houtblad van mei 2021 is hier te bekijken.

Tweede Kamerverkiezingen 2021

– 17 maart 2021

17 maart 2021 was het zover. De Tweede Kamerverkiezingen van Nederland.  680 mensen stemden in het stemlokaal De Nieuwe Schuur en vonden het natuurlijk meteen heel leuk om een nieuwsgierige blik te kunnen werpen in het nieuwe gebouw in hun dorp. In de avond werd er tot in de late uren geteld en de uitslag uiteindelijk doorgegeven. De grote tafels kwamen heel goed van pas. En de keuken ook.

Het mooiste stemlokaal van Nederland?

– 17 februari 2021

“Dit is misschien wel het mooiste stembureau van Nederland.” Dat zei minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken woensdag toen ze op werkbezoek was in De Nieuwe Schuur in Herpt. Dit nieuwe theater aan de rand van het dorp bij Heusden wordt op 17 maart gebruikt als stembureau.

Het dorpshuis naast de kerk waar jaren lang gestemd werd, is te klein om coronaproof te kunnen stemmen. De mensen kunnen niet door verschillende deuren naar binnen en naar buiten. “Ook scholen en bejaardenhuizen zijn afgevallen”, vertelt burgemeester Willemijn van Hees terwijl ze met de minister aan de taart zit.

“Ik vind het belangrijk om hier met eigen ogen zien hoe de gemeente het regelt om de verkiezingen veilig te laten verlopen”, verklaart de minister haar bezoek in coronatijd. “Van achter een schermpje in Den Haag was dat toch anders geweest.”

Lees hier verder